Kawa do firmy – podstawa pracy w każdym biurze!

Niezależnie od lokalizacji, zakresu i profilu działalności, kawa do firmy jest dla Ciebie i Twoich pracowników jednym z najważniejszych elementów dnia. Poprawia ona koncentrację i sprawia, że mózg pracuje szybciej. Pomaga pozbyć się uczucia zmęczenia i pobudza do pracy wczesnym rankiem. Warto więc zadbać o to, aby wypełnienie tego codziennego rytuału przebiegło od początku do końca tak, jak powinno!

Kawa do firmy – zadbaj o dobrą atmosferę w miejscu pracy!

Kluczem do sukcesu podczas pracy w biurze jest odpowiednia atmosfera. Dbając o samopoczucie pracowników, dbasz również o ich efektywność. Kawa do firmy nie tylko pobudza organizm, przez co mózg pracuje wydajniej. Wiele osób kojarzy ją również z relaksem i chwilą spokoju. Osoby, u których kawa jest nieodłącznym elementem dnia, stają się spokojniejsze czując zaledwie jej zapach.

Kubek kawy podczas pracy może mieć nieocenione znaczenie dla psychiki i stanu nerwowego pracowników. Jej niepowtarzalny smak i aromat wpływają kojąco na umysł. Jeśli dla Twojego zespołu praca nie może istnieć bez kawy – nie odbieraj im tego. Zapewniając im dostęp do ich ulubionego napoju podbudujesz morale i pokażesz, że zależy Ci na nich. Dzięki temu będziesz mógł liczyć na ich uczciwość i zaangażowanie w wykonywanie powierzonych zadań.

Zalety kawy – dlaczego idealnie nadaje się do pracy?

Kawa, oprócz znanych wszystkim właściwości pobudzających, posiada również wiele innych zalet. Jej zbawienny wpływ na życie codzienne potwierdzają badania naukowe. Co więcej – kawa doskonale sprawdzi się nie tylko jako doskonały pomocnik podczas pracy w biurze, ale także na przykład przy treningu na siłowni. Do mało znanych, ale potwierdzonych zalet kawy należą:

  • Wspomaganie organizmu w spalaniu tłuszczu;
  • Pozytywny wpływ na krążenie krwi;
  • Redukcja bólu mięśni w większym stopniu niż aspiryna;
  • Zwiększenie wytrzymałości podczas treningu – zarówno siłowego, jak i wydolnościowego;
  • Stanowi źródło ponad 1000 różnych przeciwutleniaczy;
  • Zwiększa poziom dopaminy i serotoniny, dzięki czemu obniża ryzyko popadnięcia w depresję;
  • W umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na mięsień sercowy;
  • Poprawia stan wątroby;
  • Poprawia koncentrację, czas reakcji, czujność i zdolność logicznego myślenia;
  • W znacznym stopniu redukuje poziom stresu.

Jakie znaczenie w ciągu dnia mają małe rytuały?

Praktycznie każdy człowiek ma co najmniej jeden codzienny rytuał – zazwyczaj jest ich nawet więcej. W wielu przypadkach polega on właśnie na wypiciu kubka kawy przed rozpoczęciem dnia.

Rytuały powtarzane codziennie przez dłuższy czas pomagają uporządkować swój dzień i łatwiej znaleźć motywację do pracy. Podczas parzenia i picia kawy człowiek ma możliwość zaplanowania sobie całego dnia i przemyślenia kilku ważnych kwestii, które się pojawią kiedy będzie już trwał. Działając zgodnie z planem i pilnując porządku dnia zwiększamy z kolei swoją produktywność. Osoby, które posiadają co najmniej kilka rytuałów są bardziej zorganizowane. Wiedzą kiedy jest czas na pracę i angażują się w nią najbardziej, jak tylko potrafią. Są również bardziej wypoczęci, ponieważ zazwyczaj kładą się o regularnych godzinach.

Dla samego człowieka codzienne rytuały są niezwykle ważne – pozwalają one zachować równowagę w życiu, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na psychikę.

“Dobra kawa” – czyli w zasadzie jaka?

Bardzo często da się słyszeć, że nie ma piękniejszego uczucia, niż wypicie dobrej kawy po przebudzeniu. Jednak co w zasadzie świadczy o tym, że napar jest dobry i jak zadbać o to, aby zawsze taki był?

Po pierwsze, wszelkie rodzaje kawy rozpuszczalnej muszą pójść w odstawkę. Są one co prawda znacznie wygodniejsze – jednak nie mogą się równać z prawdziwą kawą z ekspresu.

Kolejna kwestia to czas, który mija od zmielenia ziaren do ich parzenia. Powinien on być jak najkrótszy – świeżo zmielone ziarna kawy mają w sobie najwięcej aromatu, dzięki czemu napar, który później wypijamy, posiada wszystkie niezbędne właściwości smakowe. https://e-szop24.pl

Pamiętajmy również o tym, żeby korzystać z ekspresu lub przynajmniej z kawiarki. Z dwóch powodów – pierwszy dotyczy przede wszystkim wrażeń dotykowych. Nikt chyba nie lubi, kiedy po jednym łyku naparu jego usta wypełniają się fusami. Drugi z kolei dotyczy sposobu parzenia. Kiedy zalewamy ziarna kawy wrzątkiem, mimo wysokiej temperatury, nie jest on w stanie wyciągnąć ze zmielonych ziaren stu procent aromatu. Inaczej ta kwestia wygląda w przypadku ekspresu czy kawiarki. Tego typu urządzenia operują na bardzo wysokiej temperature, przez co woda przechodzi w stan gazowy, wyciągając z kawy wszystko, co ta ma do zaoferowania.

Kilka ziarenek soli w kawie poprawi jej smak?

Bardzo ciekawym zabiegiem, który może poprawić smak naszej kawy, jest dodanie kilku ziarenek soli po zaparzeniu. Nie należy przesadzać z ilością – chodzi przede wszystkim o to, aby wyeliminować gorycz kawy. Wiele osób słodzi kawę, właśnie ze względu na jej wytrawny smak. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie połączenie naparu z odrobiną soli – będziemy mogli dzięki temu cieszyć się pełnią smaku bez choćby grama cukru.