Natalia Roentgen Usługi Catering dla firm czyli jak stać się atrakcyjnym pracodawcą

Catering dla firm czyli jak stać się atrakcyjnym pracodawcą




Problem posiłków w miejscu pracy

Podczas przebywania w miejscu pracy wielu pracowników boryka się z problemem posiłków. Bardzo często nie ma na to odpowiednich warunków ani czasu. Nie ma też miejsca, w którym można spokojnie usiąść i zjeść, albo mikrofalówki, w której można przygrzać jedzenie. W efekcie tego wielu pracowników czeka ze zjedzeniem pożywnego lunchu aż do powrotu do domu, co sprawia, że przez większość czasu w pracy chodzą głodni. Wiadomo, że głodny pracownik będzie miał mniej energii, przez co będzie mniej wydajnie pracował, a także będzie mniej zadowolony i łatwiej będzie popadał w konflikty z innymi pracownikami. Dodatkowo brak możliwości porządnego zjedzenia w pracy bardzo negatywnie wpływa na opinię pracownika o swoim miejscu pracy. Po całym dniu męczącego wykonywania swoich obowiązków zmęczony, głodny pracownik wraca do domu, ale nie ma za bardzo siły przygotować sobie samemu jedzenia. Zjada więc cokolwiek, żeby tylko nasycić głód i dostarczyć sobie energię. Odbija się to bardzo negatywnie na diecie naszych pracowników, a co za tym idzie na jakości ich zdrowia, życia, poziomowi ich zadowolenia, a to przekłada się także na to, jak chętnie i jak skrupulatnie będą wykonywać swoją pracę. Jest jednak doskonałe rozwiązanie tego problemu, jakim jest catering dla firm. W poniższym artykule dowiesz się, jak korzystanie z niego może wpłynąć na twój wizerunek jako dobrego pracodawcy.

Catering dla firm jako oznaka dobrego pracodawcy

Wielu bardzo dobrych pracowników znajduje się wśród młodych, wykształconych i świadomych ludzi. Jednak ci sami ludzie, właśnie przez to, że są świadomi i wykształceni, bardzo wysoko cenią sobie swoje zdrowie oraz odpowiedni styl życia, na który składają się także regularne i pożywne posiłki. Jest dla nich więc ogromnym plusem, jeżeli firma, dla której mają pracować, posiada stołówkę, która oferuje możliwość zjedzenia ciepłego, zdrowego i pożywnego posiłku w trakcie pracy. Większość firm nie prowadzi swoich własnych stołówek, ale wystarczy, że zorganizuje odpowiednie pomieszczenie i skorzysta z usług cateringu dla firm, żeby odpowiedzieć na potrzeby swoich pracowników. Potencjalny pracownik o wiele chętniej wybierze naszą firmę, jeśli zapewnimy mu taką możliwość. Coraz więcej firm inwestuje w zapewnienie cateringu dla firm i obiadu dla swoich pracowników właśnie z tego powodu. Jeśli chcemy, żeby pracownik przychodząc do naszej firmy mógł swobodnie pracować nie martwiąc się o swój żołądek, na pewno wpłynie to pozytywnie na jakość wykonywanych przez naszą firmę usług.

Catering dla firm – ulga dla pracownika

Dlaczego catering dla firm jest taki ważny dla pracownika i przynosi tak wiele korzyści dla pracodawcy? Cóż, każdy z nas musi kiedyś zjeść i jeśli nie mamy na to czasu w pracy, będąc tam zamiast myśleć o wykonywanym zadaniu będziemy myśleć tylko o tym, żeby jak najszybciej wrócić do domu i móc w końcu coś zjeść. Kolejną rzeczą jest to, że po powrocie z pracy mamy mało czasu na gotowanie i najczęściej przez to zaniedbujemy swoją dietę. Dla wielu pracowników wpływa to negatywnie na poziom zadowolenia z życia, bo cenią sobie zdrowy styl życia i zdrową dietę. Mając możliwość zjedzenia podczas pracy posiłku zapewnionego przez catering dla firm, który jest odpowiednio zbilansowany, ciepły, zdrowy i przygotowany z najlepszej jakości składników oszczędzamy sobie wiele kłopotu. Niektóre cateringi dla firm oferują także możliwość zamówienia większej ilości posiłków na jednego pracownika, z myślą o jego rodzinie. Istnieje także możliwość otrzymania dofinansowania na posiłek dla pracowników, dzięki czemu jest to atrakcyjna alternatywa także finansowa dla tych, którym zależy na tym by się dobrze odżywiać.

Zadowolenie pracowników z cateringu dla firm

Jak sprawić, żeby wszyscy nasi pracownicy byli zadowoleni z usługi cateringu dla firm? Przede wszystkim trzeba zadbać o to, żeby spełniał on ich preferencje dietetyczne. Jeśli pracują dla nas osoby, które są wegetarianami albo nie mogą z jakichś przyczyn jeść glutenu, znajdźmy taką firmę cateringową, która oferuje specjalne menu dla takich osób. Oferta cateringu dla firm jest bardzo szeroka i z pewnością znajdą się takie, które spełnią te specjalne oczekiwania. Możemy też zapewnić pracownikom możliwość wybierania posiłków z różnych dostępnych możliwości, na przykład wyznaczając specjalną osobę, która odpowiednio wcześniej zbierze od nich zamówienie, albo instalując specjalne aplikacje, które oferują niektóre firmy cateringowe. Szybko okaże się, że pracownicy, którzy nie muszą martwić się o zapewnienie sobie lunchu w środku dnia będą o wiele lepiej czuli się w miejscu pracy, a co za tym idzie – będą lepiej wykonywać swoją pracę i będą czuli się bardziej związani z pracodawcą. Catering dla firm nie jest też kłopotliwy pod kątem organizacyjnym dla samego pracodawcy. Usługa cateringu dla firm jest przemyślana tak, żeby jak najmniej angażować pracowników firmy w dostawę oraz organizację lunchu.

Related Post